Kirjapiirin ensimmäinen kokoontuminen 17.9.2005 on ohi. Toivottavasti tilaisuus vastasi odotuksianne; itse olin ainakin erittäin tyytyväinen illan annista. Kiitos kaikille teille, Jaakko, Mauri, Tua ja Hanna. Pekka ei ollut paikalla, mutta toivottavasti sopimamme seuraava aika käy myös hänelle: 7.10.2005 klo 20, Valtakadulla (tarkista kalenterisi, Pekka.)
Sovimme lukevamme seuraavaa tapaamista varten Jorge Amado: Vanha merikarhu. Ehdotus oli Jaakon, ja koska hän on Rovaniemellä vain syyskauden, päätimme aloittaa hänen ehdotuksensa mukaan. Jaakko lainasi oman kirjansa Maurille ja kirjastossa oli paikalla kaksi teosta, joista toinen Saarenkylän varastossa. Yritetään saada kierrätettyä kirjat niin
että kaikki saavat sen luettua seuraavien viikkojen aikana.
Kirjaan vielä lyhyesti illan kulkua. (Korjatkaa ja täydentäkää, tätä tekstiä voisi käyttää sitten netissä myöhemmin ”muistutuksena”). Aluksi keskustelimme piirin tavoitteista ja toiveista. Esiin nousi keskustelua omien lukurajojen rikkomisesta, uusien näkökulmien nostamisesta esiin ja lukukokemuksen erilaisuudesta verrattuna esimerkiksi elokuvan katsomiseen. Mitään kirjallisuudenlajia ei liene syytä sulkea ulkopuolelle, mutta yleinen linja näytti keskittyvän ns.
”klassikoihin”, jotka ovat jääneet valitettavan usein lukematta. Ilmaan heitettiin monia nimiä ja kirjoja, joihin ehkä tutustumme tulevaisuudessa:
- Sputnik, rakastettuni (Tua)
- Nabokov: Naurua pimeässä
- Sadan vuoden yksinäisyys (jäänyt kesken monilta.. ainakin minulta (mikä ei ole ihme)!)
- Dorian Grayn muotokuva (Hannan ehdotus; tähän kirjaan viitataan paljon niin elokuvissa kuin kirjallisuudessa. Aika monille jo tuttu?)
- Huuto 49 (scifiä, Tua)
- Virginia Woolf: Mrs. Dalloway (liittyi sukupuolikeskusteluun; monet esille nousseet teokset olivat miesten kirjoittamia, joten lienee syytä lukea myös naisten kirjoittamia kirjoja)
- ja edelliseen vastapainoksi Strindbergiä :)
- Ja jotta tärkein ei unohtuisi: Herman Hesse: Arosusi tai Sartren Inho (ja Putoaminen)---
- Tietokirjoista Kari Enqvistin uusin voisi olla myös mielenkiintoinen.
- Sarjakuvista ilmoille nousivat Alex (harmillisen harvinainen), Ken Parker, Blueberry, Corto Maltese.. Mutta näihinkin voidaan ehkä palata jossain vaiheessa.
***
Mitkä teokset ovat jääneet mieleen? Jaakko mainitsi Kerro minulle, Zorbas – kirjan, joka monille lienee tutumpi versio elokuvana. Mauri totesi kirjojen merkityksen liittyvän paljon ikäkausiin ja sen hetkiseen elämäntilanteeseen, eli niiden merkitys myös muuttuu eri tilanteissa. Tualle vaikutuksen olivat tehneet esimerkiksi Tove Janssonin novellit.
Itselleni on jäänyt lukukokemuksena mieleen parin vuoden takainen Rushdien Vimma ja pari viikkoa sitten lukemani Kunderan Identiteetti. Tähän aiheeseen voidaan palata myös myöhemmin, mikäli se tuntuu aiheelliselta.
Mielestäni lukuhistoriaa ja kirjallisuuden läsnäoloa/poissaoloa käsittelevä keskustelu oli erittäin mielenkiintoinen. Mauri on
havainnoinut pohjoisen ja etelän välisiä eroavaisuuksia, ja mielenkiintoinen huomio oli vanhan kirjallisuuden lähes täydellinen poissaolo Lapin alueelta. Lapsuudenkodissani kirjahylly todennäköisesti hankittiin nimenomaan televisiota varten (!) ja ainoat kirjaostot tehtiin kiertäviltä kirjamyyjiltä. Ainoat lukukirjat lainattiin kirjastoautosta, sarjakuvat ostettiin divarista. Jaakolla oli tyystin toisenlainen lähtökohta; koti on suorastaan pursuillut kirjoja kädenojennuksen päässä.
”Kotitehtäväksi” annoimme itsellemme keksiä kirjapiirillemme nimi (muu kuin ”kirjapiiri”..). Mietitään tätä rauhassa: nimi kertoo paljon. Lisäksi huomasimme, että suomalainen kirjallisuus näytti olevan melko lailla ”poissa” tai ainakin taustalla. Voisimme kukin tutustua johonkin suomalaiseen kirjailijaan ja ehkä kertoa jotain hänestä meille muillekin.
Toivottavasti tästä ei tule rasite kenellekään, vaan mieluinen uusi harraste meille kaikille.
Seuraavaa tapaamista odotellen,
Tuija
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti